DE KWAAIE KAT YOGA

23 april, 2015
door kwaaiekat
Geen reacties

RUSTEN EN STOPPEN

Wanneer een dier ziek of moe is, doet het niets. Het gaat liggen, alle energie is gericht op genezing. Weten wanneer je moet rusten is een belangrijke oefening. Soms kun je niet meer rusten, omdat je te lang gerend hebt. Zelfs als je slaapt, ren je door.

zeeDoor diep te ontspannen, krijgt je lichaam weer de kans om tot rust te komen.  Dit diepe ontspannen kun je oefenen. Doe de volgende oefening 1 keer per dag op een plek waar je gemakkelijk ligt en niet gestoord wordt. Geef jezelf minstens 20 minuten.

 • Ga op je rug liggen, met je armen naast je. Maak het jezelf gemakkelijk. Laat je lichaam ontspannen. Voel de vloer onder je en het contact dat je lichaam maakt met de vloer. Laat je lichaam in de vloer zakken.
 • Hoor de geluiden om je heen. Wees je er bewust van. De geluiden buiten, de geluiden in het kantoor of in je huis. De geluiden in je hoofd, je gedachten… Laat je gedachten voor wat ze zijn, laat ze komen en gaan.
 • Wees bewust van je ademhaling, in en uit. Let op hoe je buik rijst bij de inademing en daalt bij de uitademing. Rijzen, dalen, rijzen, dalen…
 • Adem in en wordt je bewust van je ogen. Adem uit en laat je ogen ontspannen. Knijp je ogen even samen en laat ze terugvallen in je hoofd. Laat alle spanning in de spiertjes los. Laat je ogen tot rust komen.
 • Adem in en wordt je bewust van je mond. Laat de spanning rond je mond los door je gezichtspieren eerst aan te spannen en daarna te ontspannen. Laat een milde glimlach bloeien op je lippen. Met een glimlach ontspan je de spanning in de honderden spieren in je gezicht. Voel de spanning in je wangen verdwijnen, in je kaken, in je keel…
 • luchtAdem in en wordt je bewust van je schouders. Adem in en laat je schouders ontspannen. Laat ze in de vloer zakken. Laat alle spanning in de vloer stromen. Je draagt zoveel mee met je schouders. Laat alles los…
 • Adem in en wordt je bewust van je armen. Adem uit en laat je schouders ontspannen. Laat je armen in de vloer zakken, je bovenarmen, je ellebogen, je onderarmen, je polsen, je handen, je vingers, je vingertoppen… Beweeg je vingers desnoods om de spieren te helpen ontspannen.
 • Adem in en wordt je bewust van je hart. Adem uit en laat je hart ontspannen. Je hebt je hart lang verwaarloosd door de manier waarop je werkt, eet en omgaat met angst en stress. Je hart klopt dag en nacht voor jou. Omarm je hart met aandacht en tederheid. Zorg voor je hart.
 • Adem in en wordt je bewust van je benen. Adem uit en laat je benen ontspannen… je dijen, knieën, kuiten, enkels, voeten, tenen… alle spiertjes in je tenen. Misschien kun je je tenen bewegen om ze te helpen ontspannen. Zorg voor je tenen.
 • Adem in en adem uit… Je hele lichaam voelt licht, als een waterlelie op het water. Je hoeft nergens heen, niets te doen. Je bent zo vrij als een zwevende vogel in de lucht.
 • schaapjesDoe niets, lig gewoon een paar minuten stil.
 • Na een paar minuten breng je de aandacht terug bij je ademhaling, bij je rijzende en dalende buik.
 • Terwijl je je ademhaling volgt, wordt je je bewust van je armen en benen. Je kunt ze een beetje bewegen en strekken. Word wakker. Doe rustig je ogen open en neem de tijd die nodig is om langzaam overeind te komen in de zithouding.
 • Sta langzaam op als je er klaar voor bent.

Het is een simpele oefening. Door je aandacht te focussen op diverse lichaamsdelen, ontspan je deze delen samen met je geest. Maak je geen zorgen als je druk in je hoofd bent, accepteer het en laat het gaan. De ene dag zal het anders zijn dan de andere.

Enjoy!

(dank aan: Thich Nhat Hanh, Mindfulness voor een gelukkig leven)

 

 

17 april, 2015
door kwaaiekat
Reageren uitgeschakeld

YOGA VOORKOMT STRESS EN ZIEKTEVERZUIM

blog werkstressDeadlines, telefoontjes, social media, e-mails en collega’s vragen veel aandacht en energie van mensen. Soms kan het teveel worden. Irritatie, frustratie, minder energie, focus en creativiteit, en een gevoel van machteloosheid zijn signalen dat er wat aan de hand is. Door stress kan een mens minder helder denken, verbruiken lichaam en geest veel energie en werkt het immuunsysteem minder goed. Ziekteverzuim door stress en burn-out is het resultaat.

Cijfers:

 • Dertien procent van de werknemers was in 2012 emotioneel uitgeput. Dan hebben we het over 1 op de 8 medewerkers.
 • Op een totaal van ruim 7 miljoen werknemers in Nederland komt dit neer op ruim 900 duizend personen. Het gaat dan onder andere om gevoelens van vermoeidheid en van emotionele uitputting. In 2008 is het aandeel werknemers met klachten van burn-out gestegen, daarna is het vrijwel gelijk gebleven.
 • Ruim 75.000 werknemers verzuimen door overspannenheid en burn-out

WAAROM YOGA

NL0201_4Stress en burn-out kan voorkomen worden. Door te investeren in de psychische en fysieke vitaliteit van mensen en dit op te nemen in het HR-beleid. Zoveel potentieel gaat verloren door stressklachten, burn-out, te weinig focus en creativiteit, en gebrek aan samenwerking in bedrijven. Business yoga zorgt voor een vitaal, inspirerend bedrijf met tevreden medewerkers. En dat is absoluut geen zweverig gedoe. Het voorkomt veel leed en scheelt miljarden!

Hoe mysterieus, ongrijpbaar en verheven er soms over yoga gesproken wordt door guru’s, voor mij is het een heldere levenswijze en bewegingsvorm om in balans te komen en je volle potentieel te benutten. Met yoga ontwikkel je meer concentratie en focus, meer energie, creativiteit en veerkracht, meer ontspannning en balans, en bevorder je het immuunsysteem.

Ik spreek uit ervaring. In een periode van overspannenheid heb ik yoga ontdekt. Ik merkte al snel het resultaat. Ik leerde mijn lichaam en grenzen kennen. In de loop der jaren is mijn lichaam heel soepel en lenig geworden, terwijl ik voor yoga een stijve hark met korte spieren was. Door yoga heb ik meer en beter contact gekregen met mijn behoeften en heb ik oud zeer kunnen verwerken. Kortom, door yoga zit ik lekker in mijn lijf en vel.

Ik gun iedereen de positieve effecten van yoga. Daarom wil ik zoveel mogelijk creatieve professionals en bedrijven enthousiasmeren om yoga in te zetten voor meer levensgeluk. Luister naar je lichaam, want die geeft altijd aan als het teveel wordt!

Neem contact op om alle mogelijkheden door te spreken.

Auteur: Mark Michels

16 april, 2015
door kwaaiekat
Reageren uitgeschakeld

GEBOORTE SAM

Het eerste bericht van mijn blog wijd ik aan mijn zoontje Sam Zoï Michels. Mijn leven heeft door zijn komst een totaal andere dimensie gekregen. Groot is mijn liefde voor hem. Ik leer elke dag bij. Dank je lieve jongen!

foto-81